Gevaar van onafgewerkte projecten! 3 tips!

aug 10, 2019 | Blog

Als je een huis gaat verbouwen en je weet dat je daar een jaar mee bezig bent kun je het zien als een doorlopend onafgewerkt project. Zo kun je je bedrijf ook beschouwen, maar daar zit een gevaar achter dat ik zelf heb ervaren. Je hebt het druk, maar voor je klanten ben je oooo toch zo stil.

Nu hoor ik je al zeggen dat begrijp ik niet helemaal die laatste zin. Ik bedoel daarmee dat klanten vaak niet zien/weten dat jij ook andere projecten hebt. Soms kan het zo zijn dat je ze helemaal vergeet in te lichten over dat je een dag niet bent of gewoon vrij bent. Communicatie is ‘the key’.

 In 2015 ben ik begonnen aan 2 projecten die nog steeds niet afgerond zijn. Welke?

  1. De opstart van mijn eigen bedrijf Celina’s VA Office
  2. De verbouwing van mijn huis (gekocht voorjaar 2015)

Stiekem zit hier nog een 3de project verstopt en dat is jezelf. Jezelf ontwikkelen!

In 2015 kwam echt alles tegelijk: een nieuw huis, een nieuw bedrijf en mijzelf opnieuw ontdekken. Daar is niets mis mee. Er gaan pas problemen ontstaan als je je tijd niet goed managet.

Als je dat niet doet raak je overwerkt. Niet vanwege je eigen bedrijf maar dat je én klust, én werkt én jezelf probeert te ontwikkelen en dat allemaal tegelijkertijd.

Je wilt het graag af hebben, maar dat gaat niet. Het duurt geen week, nee het duurt wel een jaar of misschien wel 2 jaar om je bedrijf op te starten en de verbouwing van je huis af te ronden.

Toch zeggen je gedachten dat je elke avond wel even kunt klussen of werken. Dat je toch de zondag opoffert om te klussen en/of te werken, want dat is dat toch weer af.

Nee nee! 7 dagen in week werken en/of klussen is funest. Wat gebeurt er eerst voordat je overwerkt raakt?

  1. Stress
  2. Gefrustreerd
  3. Teleurgesteld, want je komt niet verder (Pssst, dat denk je!)
  4. Moe, geen zin meer om extra te werken voor klant
  5. Kleine foutjes, worden grote fouten
  6. Je laat nog meer steekjes vallen en klanten gaan het merken/zien.
  7. Je hart gaat tekeer, je krijgt jezelf niet meer rustig

Herken je dit?

No worries, ik heb dit ook meegemaakt en ik heb 3 tips toegepast waardoor ik weer de rust kreeg die ik nu bezit.

Tip 1

Als je aan meerdere projecten tegelijkertijd werkt hou dan 1 dag in de week vrij, neem op die dag rust. Ga lekker een wandeling maken of gezellig met vrienden wat doen. Je kan van alles doen op deze dag, maar niet werken of met andere projecten bezig zijn. Deze dag is voor jou en ook echt helemaal voor jou.

En weet je wat? Je werkt dan toch stiekem aan jezelf. Jezelf ontdekken, ontwikkeling en ervaren hoe jij bent! Amazing person!

Tip 2

Maak een wekelijkse planning waarin je aangeeft waarin je voor project 1, 2 of 3 werkt. Ga ook niet elke dag aan alle 3 de projecten werken, want dan ga je weer stressen.

Als je namelijk toch te lang met project 1 bezig bent ga je alweer stressen dat je niet genoeg tijd hebt voor project 2 en 3. En uiteindelijk ga je misschien helemaal niet meer bezig met project 2 of 3.

Bijvoorbeeld:

Project 1= werken

Project 2= klussen

Project 3= jezelf ontwikkelen (cursussen)

Tip 3

Maak een To Do Lijst met zaken die je geregeld moet hebben per week en deel dat in. Maak meteen gebruik van je wekelijkse planning.

Vul elke dag in welke taken je voor die dag afgerond wilt hebben. Dat doe je voor elk project.

Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven dat je vrijdag gaat klussen en dat je donderdag de benodigdheden moet ophalen voor vrijdag. Zo kun je met goede moed op vrijdag beginnen met klussen.

Ik weet het, plannen is ook een vak. Hoe meer je het gaat doen, hoe meer rust je krijgt. Een mens is niet gemaakt om 24/7 te werken. Vraag dat dan ook niet van jezelf. Je gaat eraan onderdoor en uiteindelijk is dat ook te zien aan je werkzaamheden die je verricht.

Ben super benieuwd of je wat aan mijn tips hebt en mocht je nog andere tips hebben deel ze dan!